Symobo - BEN-kantoorgebouw
Kampenhout

info info info info

Staalbouw

oppervlakte:  162 m²

bouwtijd: 5 weken/semaines

Om tegemoet te komen aan de groei van ons bedrijf, gingen we bij Symobo in het voorjaar van 2017 voor onszelf aan de slag. We bouwen een BEN-kantoorgebouw voor eigen gebruik. Dit deden we op een boogscheut van onze toenmalig gehuurd kantoor aan de Haachtsesteenweg in Kampenhout.

Met dit eigen project wilden we niet alleen een futureproof kantoor bouwen. We wilden ook aantonen dat een industriële prefabconstructie uiterst duurzaam kan zijn. Volgens ons ligt daar namelijk de toekomst voor staalbouw en modulair bouwen. Die visie hebben we geconcretiseerd in een Bijna-Energie-Neutraal kantoorgebouw.

Wat betekent BEN in deze context?
Op bouwkundig vlak kozen we voor een uiterst compact volume en voor een samenstelling die niet te gevoelig is aan temperatuurschommelingen. De energievraag wordt beperkt door het gebruik van performante toestellen en intelligente sturing. De energie-opwekking gebeurt door middel van een warmtepomp en zonnepanelen. De gebruikte glastypes zijn aangepast aan ligging en specifieke situatie.

De nieuwe Symobo-uitvalsbasis werd een compact, modern en opvallend gebouw.

Het ontwerp van architect Tom Cortoos verzoent de twee tegenstrijdige omgevingen waarin het gebouw staat: een rustige woonwijk en de drukke Haachtsesteenweg. De architect verduidelijkt het zo: “Het is een gebouw met een janus-gezicht geworden, met een huiselijk beeld naar de woonwijk en een industrieel beeld naar de steenweg. De betonpanelen van de zuidgevel worden aan de wijkkant aan het zicht onttrokken door een voorzetgevel in roze baksteen om zo het gewenste huiselijke beeld te bekomen.”

Staalbouw
Ons nieuwe gebouw is een staalconstructie, die in het atelier werd voorbereid en op 2 dagen tijd ter plaatse werd gemonteerd. Aan de staalconstructie werden geïsoleerde betonpanelen bevestigd. Deze panelen zijn een sandwich met tussen beide betonplaten een 12cm dikke isolatieplaat. Het lichtgewicht metalen dak steunt op een uitkragende staalstructuur.

Functionaliteit troef
Binnenin ademt het Symobo-kantoor functionaliteit. Het gelijkvloers is voor de helft utilitair ingericht met berging, sanitair en technisch lokaal. De andere helft wordt gebruikt voor receptie- en vergaderruimte. De witte staalstructuur en betonpanelen zijn hier zichtbaar gelaten: What You See Is What You Get. Meteen ook een interessante ruimte om aan potentiële klanten te tonen hoe een staalbouw er kan uitzien.

De verdieping herbergt een open en licht landschapskantoor georganiseerd. Op de zuidgevel na zijn de gevels volledig beglaasd. Het glas werd steeds afgestemd op de specifieke situatie; transparant in noordgevel met zicht op de steenweg, groen zonwerend glas in het oosten en geïsoleerde glasplanken die het zicht blokkeren in het westen.

Omdat we – uiteraard, of wat dacht u – voor prefab kozen, konden we ons eigen gebouw zeer snel realiseren. Het stond er op 5 maanden.  

““Het is een gebouw met een janus-gezicht geworden, met een huiselijk beeld naar de woonwijk en een industrieel beeld naar de steenweg. De betonpanelen van de zuidgevel worden aan de wijkkant aan het zicht onttrokken door een voorzetgevel in roze baksteen om zo het gewenste huiselijke beeld te bekomen.” - Tom Cortoos, architect”

Volgende realisatie