Woonzorgcentrum "Sint-Henricus" - Roeselare

Woonzorgcentrum "Sint-Henricus" - Roeselare
Oppervlakte
150 m²
Bouwtijd
3 maanden

“Op amper drie maanden bouwde Symobo zes zorgkamers die perfect voldoen aan alle normeringen”

Om de dienstverlening voor z’n bewoners naar een hoger niveau te tillen, bouwt woonzorgcentrum Sint-Henricus in Roeselare een nieuwe vleugel bij. De bewoners van zes zorgkamers moesten daarvoor tijdelijk hun intrek nemen in een nieuw gebouw. Symobo ging de uitdaging aan en bouwde razendsnel ruimtes met alle nodige voorzieningen.  

Geen simpele opdracht

Na een prijsvraag bij verschillende aannemers kreeg Symobo het vertrouwen om z’n stempel te drukken op dit project. “Symobo had het voordeligste voorstel dat bovendien volledig beantwoordde aan al onze vereisten,” begint Paul Callebert, directeur van het woonzorgcentrum. “We hebben niet lang getwijfeld om met hen in zee te gaan.”

“De offerte van Symobo beantwoordde perfect aan onze vereisten”
- Paul Callebert, directeur WZC Sint-Henricus

Symobo moest bouwen volgens een economisch, compact plan. Meedenken met de klant, en dan vooral op budgettair vlak, was een absolute must voor dit project.  “Langs de ene kant moet je kwalitatieve modules bouwen op een zeer korte termijn,” beaamt Mik Vertommen van Symobo. “Toch moet je met 100 zaken rekening houden, want elke kamer heeft de goedkeuring nodig van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Die regels zijn niet mals, en dat is ook begrijpelijk. Ouderen hebben recht op ideale woonomstandigheden die aangepast zijn aan hun specifieke noden.”

Containers of lofts

“We bouwen hier een nieuwe vleugel”, vervolgt Paul Callebert. “Daarvoor wordt een gedeelte van een bestaande vleugel afgebroken en verdwijnen zes kamers. We hadden dus een tijdelijke invulling nodig voor deze zes woongelegenheden.”

De keuze voor containerbouw was snel gemaakt. “Het gebouw moest er snel staan en was bestemd om slechts tijdelijk gebruikt te worden”, vervolgt hij. “Nochtans doet de benaming ‘containerbouw’ het eindresultaat geen recht aan. Het zijn geavanceerde voorzieningen. Daarom spreken wij liever van ‘modules’ of zelfs ‘lofts’.”

Een project vol uitdagingen

“Het was zeker geen eenvoudig project”, vervolgt Mik Vertommen. “We moesten dit gebouw plaatsen tegen een bestaand gebouw. Daarbij moesten we rekening houden met de vloerhoogte: die moest dezelfde zijn als in het bestaande gebouw, zodat er zo weinig mogelijk ‘opstap’ was voor ouderen met bijvoorbeeld een rolstoel of rollator.”

Dat de parking waar het gebouw op moest komen hoger lag, was ook geen evidentie. “We hebben het gebouw deels in de grond moeten plaatsen, want het moest veel lager komen dan de parking waarop het gebouwd werd. Die oplossing hebben we volledig uitgetekend tijdens de voorbereidende werken.”

“Door het gebouw deels in de grond te plaatsen,
maken we het makkelijker voor ouderen met een rolstoel of rollator om zich te verplaatsen”

Qua aansluitingen moest alles perfect worden afgestemd op het systeem in het hoofdgebouw. “Van de brandmeldingsinstallatie tot de elektriciteit en het hulpoproepsysteem: we hebben alle technieken naadloos op elkaar afgestemd, zodat de bewoners konden genieten van exact dezelfde voorzieningen en dienstverlening als in het hoofdgebouw.”

Een duurzame oplossing

“Wellicht zullen deze modules door ons gebruikt worden voor een periode van drie of vier jaar”, vervolgt Paul Callebert. “Daarna kunnen ze volgens Symobo een geheel nieuwe bestemming krijgen.” Mik Vertommen bevestigt: “Het systeem is volledig demonteerbaar verplaatsbaar en herinzetbaar voor een nieuwe klant en past dus volledig in de visie van modern circulair bouwen.”

“Deze units kunnen perfect opnieuw ingezet worden voor toekomstige projecten:
containerbouw is écht duurzaam” - Mik Vertommen, Symobo

Resultaat

In het woonzorgcentrum zijn de reacties op het nieuwe gebouw lovend. “We zijn tevreden van het eindresultaat en bovendien werden alle afspraken nageleefd. Wat wil je nog meer?” besluit directeur Paul Callebert. “Wij beseffen dat dit project geen sinecure was, gezien de normen van de Vlaamse Overheid rond huisvesting voor de zorg van ouderen.”

“Symobo ging zelfs nog iets verder dan de gevraagde normering”, besluit hij. “In dit geval was dit ook nog de zorg van ouderen met dementie, wat extra vereisten met zich meebrengt wat de beveiliging van het gebouw betreft. Maar ook die zaken zijn allemaal in orde gekomen. Wat mij betreft is er over de hele lijn uitstekend werk geleverd.”

Geïnspireerd door het verhaal van WZC Sint-Henricus, en plannen voor een uitbreiding van jouw woonzorgcentrum of gebouw?

Leer alles over onze slimme bouwsystemen via kiesjebouwsysteem.be of kom eens praten met Symobo!

““De offerte van Symobo beantwoordde perfect aan onze vereisten” - Paul Callebert, directeur WZC Sint-Henricus”
Interesse? Neem contact op

Project gallerij

Bekijk alle foto's van dit project en laat je inspireren.