Basisschool "Diabolo" - Kraainem

Basisschool "Diabolo" - Kraainem
Oppervlakte
504 m²
Bouwtijd
2 maanden

Hoe pak je ruimtegebrek op een school aan zonder dat je voor een bouwperiode van maanden of zelfs jaren vertrokken bent? Na een aanbesteding van de gemeente Kraainem bouwde Symobo op amper 2 maanden een polyvalente ruimte en maar liefst zes klassen volgens een knap design.

Na een sterke stijging van het aantal leerlingen in de Diabolo school in Kraainem was de nood voor nieuwe klassen hoog. De gemeente schreef een aanbesteding uit voor een design-and-build-formule, die Symobo won met het beste voorstel.

We stemden ons design zo goed mogelijk af op de noden van leerlingen en leerkrachten. Daarnaast voerden we de technische studies uit, verzorgden we de bouwvergunning en leverden we op amper 2 maanden een gebouw op.

Een strak design

Stalen containers worden in scholen vaak aanzien als koud en industrieel. Daar paste Symobo een mouw aan. We bouwden twee verdiepingen: op het gelijkvloers kozen we voor de strakke look van staal (antraciet). Dat is een duurzaam en sterk materiaal en blutst niet als er bijvoorbeeld een bal tegen vliegt. Voor het verdiep kozen we voor houten latten van Thermowood. Dat geeft warmte en breekt de industriële look een beetje. Voor de designkeuzes dachten we mee met de klant, zonder de betaalbaarheid en het budget uit het oog te verliezen.

Ook leerkrachten en ouders overtuigd

Als school moet je rekening houden met heel veel mensen: een project moet niet alleen bij de directie, maar ook bij de leerkrachten, ouders en kinderen in de smaak vallen. Symobo illustreerde het project met 3D-beelden, zodat de hele ‘achterban’ kon zien dat het project veel meer was dan koude containerklassen. Door een houten gevel te installeren die de industriële look breekt, past de school perfect in zijn omgeving, een gezellige woonwijk.

Symobo realiseerde het volledige gebouw van de straataansluiting tot het afgeven van de sleutels. De klant werd volledig ontzorgd.  

Dit project in een notendop:

 • Een gebouw met een oppervlakte van meer dan 500 vierkante meter
 • 2 bouwlagen
 • Een refter / polyvalente ruimte van 250 m2
 • 4 klassen, een EHBO-ruimte en een CLB-klas
 • 2 toiletruimtes
 • Het gebouw werd zo compact mogelijk opgebouwd en werd voor 90 % geprefabriceerd in de fabriek.
 • 2 verdiepen van 250 m2.
 • Klassen uitgerust met een performant ventilatiesysteem bijgestaan door verwarming met warmtepompen voor een gezond binnenklimaat.
 • Supergeïsoleerd
 • Led-verlichting doorheen het hele gebouw
 • De gevel op het 1ste verdiep werd uitgerust met Thermowood latten voor een schoolse, zachtere geveltoets
“Symobo realiseerde het volledige gebouw van de straataansluiting tot het afgeven van de sleutels.”
Interesse? Neem contact op

Project gallerij

Bekijk alle foto's van dit project en laat je inspireren.