Innovatie
28/2/24

In stroomversnelling naar de school van morgen

De symbolische ‘eerste staalkolom’ van het nieuwe gebouw van eerstegraadsschool Stroom in Leuven is geplaatst in aanwezigheid van burgemeester Mohamed Ridouani.

Het Stroom-project in hartje Vaartkom is een mooi voorbeeld van de mogelijkheden van staalbouw. Dat de school er al zal staan in enkele luttele maanden, is dan ook te danken aan de materiaalkeuze. Staal is ideaal voor het optrekken van duurzame constructies, en laat toe om gebouwen eenvoudig aan te passen of uit te breiden. Snel, budgetvriendelijk én op maat. We lichten met Symobo graag een aantal uitzonderlijke kenmerken van het project toe. Aan het woord: onze eigen Tom Verhaert, de aannemer van het project, en architect Tom Cortoos.

Uitdagingen en draagstructuur

“Symobo heeft dit project verkocht omdat we het konden realiseren op een snel tempo, tegen een forfaitair bedrag en natuurlijk ook conform alle regels,” vertelt Tom Verhaert. “Er waren best wat uitdagingen: het project ligt vlak naast de Dijle, wat speciale vereisten met zich meebracht voor de stabiliteit. Daar hebben we samen met Willem, onze stabiliteitsingenieur, oplossingen voor uitgewerkt. Zo moest er een speciale fundering in, met massa’s palen in de grond en heel wat beton. Wat ook opvalt is dat er geen windverbanden zijn, wat implicaties heeft op je draagstructuur. We zorgden voor een stalen frame, waar dan betonnen panelen aangehangen worden, dan leggen we welfsels en dat vormt dan de draagstructuur.”

Fasering

“Vanaf het moment dat de eerste staalkolom geplaatst is gaat het snel,” vervolgt hij. “Begin mei beginnen we met het staal recht te zetten, simultaan worden daar de betonpanelen tegen geplaatst, met de welfsels ertussen. Dat wordt dus sowieso een intensieve maand."

“Het zal een huzarenstukje worden, maar we maken ons sterk dat hier op 1 september kinderen naar school zullen kunnen gaan.”
- Tom Verhaert (Symobo)

“Vanaf eind juni-juli gaan dan de ramen erin, doen we de chappe, vloeren, HVAC, elektriciteit, enzovoort. In september voeren we nog een aantal werken uit aan het dak, maar ondertussen kan de school wel al open. Het is mede dankzij de goede samenwerking met de school, de stad en de architect dat we dit op zo’n tempo kunnen realiseren.”

Architectuur

Ook Tom Cortoos, de architect van het project - die tevens ook instond voor de bouw van het hoofdkantoor van Symobo -  is trots op wat er gerealiseerd wordt. “We hebben voor het ontwerp nauw samengewerkt met de school zelf en directeur Willem Schoors. Het was belangrijk om te luisteren naar de noden van de school, en om daar de verschillende ruimtes op af te stemmen. Het is heel bewust een school in de stad: we willen interactie creëren met de mensen en bedrijven in de bloeiende buurt van de Vaartkom.

“We willen interactie creëren met de mensen en bedrijven in de bloeiende buurt van de Vaartkom.”
- Architect Tom Cortoos

Bij het ontwerp hadden we de open visie van de school constant in het achterhoofd: zo creëerden we zogenaamde ‘leerlandschappen’, grote open en flexibele ruimtes waar o.a. workshops kunnen worden gedaan. Maar ook de polyvalente zalen zijn zo opgezet dat er een grote flexibiliteit mogelijk is. Het gebouw is kortom afgestemd op het leerprogramma van de school.”

Stoer interieur

Voor het interieur koos Cortoos er bewust voor om de industriële bouwwijze in de spotlights te zetten. “Je gaat de staalkolommen overal zien,” vervolgt hij. “Zo verkrijg je een heel stoer interieur, wat de leerlingen zeker op prijs gaan stellen. We gaan niets wegmoffelen met gyproc.” En ook over de kleuren is nagedacht: grijs beton, een witgeschilderde staalstructuur en donkerrode raamkaders zorgen voor een interieur waar vrij met kleuren kan gespeeld worden.

Stroomproject

Met de zegen van de burgemeester

Dat het project zo’n vaart loopt, is ook te danken aan de samenwerking met de stad. “Er is een grote nood aan schoolcapaciteit,” vertelt de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani. “De stad biedt de grond aan in erfpacht. Dat hier een school komt die in samenwerking treedt met de buurt, daar zijn we trots op. Er is overduidelijk een grote drive bij alle betrokken partijen, ook bij de directie.”
Ook schepen van Onderwijs Lalynn Wadera kan niet wachten tot het eindresultaat er staat: “ Dit project biedt een uitgelezen kans om connectie te zoeken met bedrijven, culturele centra, en de bloeiende buurt van de Vaartkom.”

Relevante artikels

We haven't published any posts